
Ubuntu/Linux-jargon for Nybegyndere
Jeg har lagt mærke til at man tager nogle ting for givet som mere erfaren bruger, som nye brugere ikke kan følge med til. Det er naturligvis ikke optimalt at folk ikke forstår hinanden, så jeg tænkte at sådan en tråd ville være god at have. Folk skal naturligvis være velkomne til at bidrage, hvis der er noget jeg har udeladt.
Terminal: En terminal er en tekst-baseret brugerflade som bruges til at kommunikere med system og hardware. Det man kan grafisk, kan man også med en terminal - om det så gælder at installere software, tilføje arkiver eller andet, så kan det gøres via denne brugerflade. Windows-brugere vil få associationer til MS DOS. Når der skal indtastes kodeord til superbrugerrettigheder, bliver der ikke vist nogle tegn. Dette er en mere sikker måde at indtaste på, end ved at erstatte indtastede tegn med *-tegn, da man her ikke kan se hvor mange tegn koden er på, fysisk.
eks:
gnome-terminal
Programmer > Tilbehør > Terminal
apt-get: apt-get er et program som bruges til at kontrollere installation af software igennem Ubuntu's pakkesystem. apt-get er hvordan det bruges i en terminal, og det vil mange der rådgiver bruge, da man på den måde har 100% kontrol over hvad der bliver indtastet og udført. apt-get er et program, og med et program, kan man bruge såkaldte "argumenter", som programmet skal følge - hvis man eks. vil have installeret software, bruget man "install"-argumentet, og hvis man vil have fjernet et stykke software, bruger man "remove". Når der skal installeres software på denne måde, skal man bruge superbrugerrettigheder - dvs. sudo, før sin kommando.
eks:
sudo apt-get install ubuntu-desktop
Repository/Repositorie/Repo/Arkiv: Engelsk "repository" beskriver et softwarearkiv, som Ubuntu bruger til at hente software fra, når man installerer den. Ubuntu har nogle utroligt store arkiver som standard, men nogle ting kan ikke findes der. Det betyder at man som bruger nogle gange er nødt til at tilføje nye arkiver, som systemet kan hente og installere fra. Listen over disse arkiver findes i filen sources.list, som kan findes på /etc/apt/sources.list. Denne fil kan kun ændres med superbruger-rettigheder. Udover at blive brugt i fling med "repository", kan et arkiv også være en mere traditionel fil. I Windows er zip og rar meget brugte komprimeringsformater - i Linux vil man se flere tar-filer, med forskellige endelser. Dette er også arkiver - dog ikke samme slags arkiv som et repositorie.
eks:
deb http://dk.archive.ubuntu.com/ubuntu/ gutsy universe
Root/Superbruger-rettigheder/sudo: Superbruger-rettigheder, er hvad man i Windows-regi kalder Administrator-rettigheder. I Linux, og Ubuntu, er systemfiler og brugerfiler kraftigt adskilt, hvilket betyder at man skal indtaste et kodeord for at få adgang til at ændre på kernesystemet. Dette gøres via kommandoen sudo i tekst-tilstand, eller gksudo i grafisk tilstand. Alt som ikke ligger i /home/dinbruger kræver superbruger-rettigheder.
eks:
sudo reboot
gksudo reboot
Kør: Dette lille program bruges til at starte andre programmer, eller til at tilgå filer. Man får adgang til den via Alt+F2. Den vil blive nævnt i rådgivning, så den er god at kende. Vedrørende sudo, så bruger man gksudo i denne tilstand.
eks:
Alt+F2 > 'Nautilus' > Enter.
IM: IM, står for Instant Messaging. Dette kan være MSN Messenger, som mange kender. Instant Messaging er dog meget mere end det, og dækker over mange flere såkaldte protokoller (Yahoo, AOL og ICQ, eksempelvis). Standard-programmet til dette i Ubuntu er Pidgin.
IRC: IRC, er en forkortelse for Internet Relay Chat. Det er en af de mest basale måde at bruge internettet på, og er overset af mange. Udover dette forum, er der mange muligheder for at få support via IRC - og bare sidde i en chat og hygge sig med ligesindede. Pidgin (Ubuntu's standard Messenger) kan håntere IRC, men personligt foretrækker jeg et dedikeret program til det - i mit tilfælde xchat-gnome. Hvis man bruger xchat-gnome, kan man hoppe ind i den danske support-kanal (eller rum, om man vil) ved at skrive /join #ubuntu-dk i tekstfeltet ved sit brugernavn i programmet. Programmet installeres ved kommandoen i en terminal: sudo apt-get install xchat-gnome.
-Visuelle termer-
Compiz: Dette er softwaren som sørger for de mange grafiske effekter som er tilgængelige i Linux. Disse effekter slåes til og fra i System > Indstillinger > Udseende > Visuelle Effekter. Dette bliver installeret som standard i Ubuntu 7.10
CompizConfig-Settings-Manager/ccsm: Dette program styrer effekterne meget præcist. Her kan eksempelvis ændres indstillinger, så man får den famøse skrivebordskubus. Skal installeres seperat.
eks:
sudo apt-get install compizconfig-settings-manager
Emerald: Dette er den vinduesdekorator som hovedsageligt bruges med Compiz. Skal installeres seperat.
eks:
sudo apt-get install emerald
Panel: Dette refererer hovedsageligt til Gnomes skrivebords-paneler, hvor der som standard er vinduesliste, ur, hovedmenu og andet. Disse kan tilpasses med flere programmer, som bliver kaldt applets.
Screenshot/Skærmbillede/Screendump: Alle disse betegnelser dækker over et billede af ens skærm, som kan laves ved at trykke på Print Screen på sit tastatur. Dette kan bruges til eksempelvis at vise programindstillinger til andre, som måske er ved at rådgive - eller til andre ting, såsom at vise sit skrivebord til andre.